Symposium: EIDOLON. Over perceptie en interpretatie

Op 14 en 15 november presenteert FRAME ism CCHA het symposium Eidolon. Over perceptie en interpretatie.

Zoals de metaforen die we gebruiken de emotionele ondertoon kleuren van wat we zeggen, zo infiltreert de technologie die we hanteren onze manier van denken. Innovatie verandert onze omgang met de wereld. Techniek, en meer bepaald technologische innovatie, opent nieuwe, vaak ongedachte mogelijkheden. Omgekeerd opent de mens ook nieuwe, ongedachte mogelijkheden van techniek. ‘Een boormachine heb je elke dag nodig, om gaten te boren in het leven,’ stelt tegendraads theatermaker Ko van den Bosch. Zulke beelden kleuren de ondertoon waarmee we techniek benaderen.

Tijdens deze salons, vrijplaatsen voor zoekende gedachtewisselingen en aanstokers voor aangename verwarring, duiken makers en denkers in de impact van het nieuwe op onze beleving en boren we gaten voor tweerichtingsverkeer.

Eidolon maakt deel uit van het festival IMPACT dat de mogelijkheden van technologie in zowel de kunsten als de maatschappij onderzoekt. Zo konden we ‘vroeger’ gerust stellen dat een getuigenverslag van een gebeurtenis altijd gekleurd was, maar dat de beelden ervan dé waarheid vertelden. Is dat nog zo? Of ‘vertellen’ beelden ook maar ‘een’ werkelijkheid, ergens voorbij de waarheid?

Kijken we anders omdat we meer kunnen zien?

 

- – -

PROGRAMMA
WOENSDAG 14 NOVEMBER
vanaf 13 u: onthaal en welkom

13.30 u  Joris P. Weijdom - keynote: Why we need meaningful mixed reality experiences and how to design them
Joris Weijdom (NL) is als onderzoeker voortdurend op zoek naar het ‘inter’ in alles: inter-disciplinair, inter-connectief, inter-actie en inter-face. Hij richtte MAPLAP op en deed onderzoek naar de inter-sectie van performance, media en technologie. Hij leidt ook de onderzoeksgroep Embodied Immersive Learning aan HKU University of the Arts in Utrecht.

14.30 u Marie Van Vollenhoven - performance: The infinity games
Performer Marie Van Vollenhoven onderzoekt de ideeën en logica achter een concept als ‘harmonie’: hoe ervaren mensen een beleving van harmonie? Tijdens EIDOLON brengt ze met 5 artiesten een audiovisueel inter-disciplinair jazzconcert in combinatie met een lecture over de logica achter kunst die gebruik maakt van data sciences and artifiële intelligentie.

15.30 u koffiepauze

16.15 u Koenraad Jonckheere - lecture: Art and decorum
Koenraad Jonckheere (B) is professor aan de UGent en publiceerde vaak over de 16/18de-eeuwse portretkunst en over moderne beeldtheorieën. In zijn lecture heeft Koenraad het over de interactie tussen ‘speech, speaker and audience’.

17.15 u FAQ-panelgesprek

doorlopend
Patrick Ceyssens
expo: Van kijken naar beelddenken
video-installatie: Round a roundabout#2
FRAME
expo’s: Azimuth & BIT ROT

19.30 – 21 u Patrick Ceyssens - rondleiding: expo Van kijken naar beelddenken
Kunstenaar, onderzoeker en docent Patrick Ceyssens geeft toelichting bij zijn expo.

DONDERDAG 15 NOVEMBER
14 u Jesse Passenier & Emilia Formisano - concert: Project Focus
In dit muzikale interactieve project onderzoeken componist Jesse Passenier en onderzoekster Emilia Formisano van de faculteit van psychologie en neurowetenschappen van de universiteit Maastricht hoe auditieve filters werken in relatie tot emotionele reacties.

15 u Malcolm Le Grice - lecture: Digital cinema and artistic meaning
Pionier van de digitale cinema, met werk in de permanente collectie van Centre Pompidou en British Film Institute, die een historisch overzicht schreef van de experimentele cinema en in deze lecture een inkijk geeft in zijn technologische toepassingen op de filmtaal.

15.45 u koffiepauze

16.15 u Patricia Pisters - lecture: Alchemical shadows: Eidolons of high-tech perception and new materialism
Patricia Pisters is oprichtster van de Amsterdamse School voor Culturele Analyse en docent media aan de universiteit van Amsterdam. In haar lecture gaat ze uit van Walt Whitmans interpretatie van perceptie en situeert dat in de hedendaagse opvattingen over ‘new materialism’.

doorlopend
Patrick Ceyssens
expo: Van kijken naar beelddenken
video-installatie: Round a roundabout#2
FRAME
expo’s: Azimuth & BIT ROT

19.15 u Gloria Carlier - inleiding bij de voorstelling AutoBIOgraphy

20 u Company Wayne McGregor - voorstelling: AutoBIOgraphy
Wayne McGregor is één van ’s werelds meest inventieve choreografen: hij staat bekend om zijn dwarsverbanden tussen dans, muziek, visuele kunst, technologie en wetenschappen. Deze produictie is een dansante meditatie over hemzelf: begin en eind liggen vast, daartussen wisselen de choreografische events, die we te zien krijgen uit de 23 ‘life library’- elementen hij op basis van een algoritme gebaseerd op de analyse van zijn eigen DNA.

- – -
PRAKTISCHE INFORMATIE
- in het Engels
– locatie: cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt
– gratis parking ‘achter CCHA’
– ‘s middags en ’s avonds: lunch- en dinermogelijkheid in Theatercafé
– alle activiteiten zijn GRATIS (behalve AutoBIOgraphy). Er kan ingeschreven worden voor dag 1 of dag 2 afzonderlijk, of voor beide dagen.
– rondleiding door Patrick Ceyssens op woensdag: gratis, wel apart voor inschrijven
– AutoBIOgraphy: wie ingeschreven is voor minimaal 1 dag van het EIDOLON-symposium, kan een kaartje voor de voorstelling kopen aan € 14

Meer info en registratie: https://www.ccha.be/programma/1994/symposium_EIDOLON_On_perception_and_interpretation/symposium_EIDOLON_Over_perceptie_en_interpretatie/