Expo/boek – PARCUM / Van de wereld

In de Abdij van Park in Leuven opent eind oktober 2017 PARCUM, een uniek museum voor religie, kunst en cultuur in Vlaanderen.

 

De openingstentoonstelling ‘Van de wereld. Beelden van beslotenheid en bevrijding’ vindt plaats van 25 oktober 2017 tot en met 25 februari 2018 en belicht diverse vormen van isolement in het christendom, die tegelijk ook een bevrijding inhouden.

‘Van de wereld’ onthult nooit eerder getoonde kunstschatten uit Vlaamse kloosters en abdijen en brengt ze naast werk van o.a. Marlene Dumas en Ann Veronica Janssens. Zowel oude als hedendaagse kunst komt tegemoet aan menselijke bekommernissen van alle tijden. Je gaat op zoek naar antwoorden op levensvragen die vandaag net zo actueel zijn als eeuwen geleden.

Ter begeleiding en verdere uitdieping van deze tentoonstelling verschijnt bij Davidsfonds het boek ‘Van de wereld’. Met het essay ‘Aan het slot gekluisterd’ leverde Tom Lambeens een bijdrage waarin hij het beeldend werk van Mario De Brabandere situeert binnen de traditie van de andachtsbilder. Andere bijdragen aan dit boek werden verzorgd door onder meer Thomas Quartier, Wim Cuyvers, Dirk Hanssens en Emilio Platti.